Myterne omkring jobbet er mange, men ikke alle stemmer overens med virkelighedens sygeplejerske. Sygeplejersken er heller ikke helt, som det fremstilles i fjernsynets serier.

Er sygeplejersken lægens højre hånd?
Nej . Sygeplejersker og læge arbejde meget sammen og er dybt afhængige af hinanden i deres arbejde. Lægen har brug for sygeplejerskens observationer og sygeplejersken udfører nogle af de ordinationer læge giver. Men de har hver deres selvstændige arbejdsområder og ansvar. Sygeplejerskerne har ansvaret for plejen og omsorgen til patienterne/borgerne.

Typiske nøgleord for sygeplejersken er ansvar, omsorg, engagement, faglig dygtighed, samarbejde, ledelse, tæt menneskelig kontakt, indføling, nærhed og respekt.

Kan sygeplejersken kun være en kvinde?
Nej. De fleste af sygeplejerskerne i dag er godt nok kvinder; men faget er ikke til et bestemt køn. Det er nu mere end 50 år siden, den første mandlige sygeplejeplejerske blev uddannet i Danmark. I dag er ca. 4 % af sygeplejerskerne i Danmark mænd. Til sammenligning er det 7 % i Sverige og 20 - 30 % i Holland.
Der opfordres til flere mænd i sygeplejen - se tema...

Er sygeplejersken et kvindeligt sexsymbol?
Nej. Reklamebranchen fremstiller nogle gange sygeplejersken i undertøj eller med lårkort uniform. Dette er ikke overensstemmelse med, hvordan man normalt møder sygeplejersken. Sygeplejersken skal være imødekommende overfor patienter og pårørende; men det er ikke via en udfordrende uniform. De fleste sygeplejersker arbejder i dag i uniform bestående af jakke og lange bukser.

Bliver sygeplejersker gift med læger?
Tja.. Nogle sygeplejersker bliver gift med en læge. Det er naturligt, da de møder hinanden på grund af et vist arbejdsfællesskab. Langt de fleste sygeplejersker danner imidlertid par med personer i mange forskellige fag.

Skal sygeplejerskerne kunne tåle at se blod?
Både ja og nej. Som sygeplejerske vil du komme til at møde livets glæder og sorger. Derfor skal du først og fremmest have lysten til at være i tæt kontakt med alle mennesker og have evne til at kunne udvise omsorg for syge og svage. Det er slet ikke sikkert, at du ser blod i dit daglige arbejde - men du skal til gengæld kunne lide at arbejde selvstændigt.

Har sygeplejersker altid dårlige arbejdstider?
Nej. Der er sygeplejersker, der arbejde såvel om aftenen som om natten. Men du kan selv være med til at bestemme, om du skal det. Det afhænger af det job du vælger - mulighederne er mange og reelt oplever mange sygeplejersker fleksibilitet i deres arbejdstider.

Sidder sygeplejersken mest på kontoret og laver papirarbejde?
Nej. Du vil komme til at udføre kontorarbejde som sygeplejerske, men den væsentligste del af arbejdet foregår i samspil med patienten/klienten - og meget af "kontorarbejdet" flyttes i disse år tættere på patienten/klienten i form af elektroniske patientjournaler og mobile computere.

Får sygeplejersken dårlig løn for sit arbejde?
Tja.. Det afhænger af, hvad man betragter som dårlig løn. Se nærmere om dette under afsnittet Lønnen.Redigeret 14. oktober 2012
Copyright © www.sygeplejerskeuddannelsen.dk - Redigeret 14. oktober 2012

Sygeplejersker...

er lægens højre hånd?

er ikke mænd?

er pinup-piger, der udstråler sex?

bliver gift med læger?

skal kunne tåle at se blod?

arbejder på alle tider af døgnet?

sidder bare på kontoret og laver papirarbejde?

får dårlig løn?

Eller? ....